slider

Contabilitatea proiectelor finantate din fonduri europene

Contabilitatea proiectelor europene acopera o multitudine de atribute care conduc la o implementare cu success: implicarea contabilului inca de la accesarea fondurilor europene, managementul proiectelor cu finantare europeana, contabilitatea proiectului cu fonduri europene, aspecte privind fiscalitatea, verificarea contabilitatii proiectului de catre expertul contabil, auditul proiectelor europene etc. 

Contabilitatea proiectelor europene presupune  intelegerea modului de alocare a sumelor si a cadrului legal care sta la baza incadrarii unei cheltuieli ca fiind cheltuiala eligibila in proiect, asigurandu-se regulile generale de eligibilitate.
 
Contabilitatea proiectelor realizate cu fonduri europene are un rol extrem de important atat in acordarea, cat si in recuperarea prefinantarii proiectelor. Un contabil bun va asigura rambursarea cheltuielilor efectuate in cadrul proiectului si rambursarea finala . Un expert contabil finalizeaza munca contabilului si a responsabilului financiar prin revizuirea inregistrarilor contabile ale proiectului.
 
Contabilitatea proiectelor europene presupune:
-    Realizarea balantei proiectului, corelarea balantei analitice a proiectului cu cererea de rambursare, respectiv sumele platite pentru perioada de referinta reflectate in balanta de verificare analitica a proiectului care trebuie sa corespunda cu suma solicitata la rambursare pentru perioada de referinta.

-    Contabilitatea propriu-zisa a proiectului

1. Realizarea contabilitatii analitice a proiectului asigurand transparenta inregistrarilor si identificarea usoara a tuturor veniturilor si cheltuielilor proiectului;
2. Inregistrarea contractului de finantare, prefinantarii, a sumelor solicitate la rambursare de parteneri, a prefinantarilor platite catre acestia , precum si a sumelor platite furnizorilor;
3. Pregatirea si aprobarea unui set de politici si proceduri contabile ce vor fi utilizate in implementare. 

-    Resurse umane si salarizare

Contabilitatea proiectelor europene include asigurarea inregistrarii corecte a nivelului orar de salarizare a personalului pentru a se incadra in tarifele orare maximale, fara a depasi nivelul orar aprobat prin contractul de finantare. 

-    Perioada de referinta
Expertul contabil  trebuie sa asigure verificarea reconcilierilor periodelor de sfarsit si de inceput , pentru a se asigura ca nu exista documente decontate de mai multe ori.
Expertul contabil trebuie sa coreleze contractele cu facturile aprobate la plata de catre responsabilul financiar in proiect si sa verifice ca acestea sa corespunda cu valorile inscrise in contractele incheiate pentru proiectul de finantare. 

-    Deplasare/Transport si diurna
Expertul contabil al proiectelor europene implica realizarea corelarii persoanelor implicate in proiect- cu activitatea prevazuta la capitolul „resurse umane si salarizare”-  cu toate celelalte costuri conexe desfasurarii acelei activitati, astfel incat sa se asigure legalitatea sumelor si exigibilitatea cheltuielilor de transport, deplasare si diurna in vederea asigurarii eficientei proiectului.

Inchirieri, amortizare si leasing
Chirii si utilitati
Cererea de rambursare si documentele suport
Contabilitatea proiectelor europene implica realizarea cererii de rambursare, iar sumele solicitate la rambursare trebuie sa fie exacte, reale, eligibile si legal solicitate.

Realizarea manualului general de politici si proceduri contabile
 Auditorul  independent  trebuie sa se asigure asupra corectitudinii cheltuielilor eligibile reflectate in contabilitatea proiectului, precum si asupra semnarii, stampilarii si datarii documentelor financiar contabile suport de catre expertul contabil in vederea depunerii cererii de rambursare.
 Auditarea proiectelor europene  este o cerinta aproape permanent prezenta in contractele de finantare:  odata cu depunerea cererilor de rambursare, beneficiarii trebuie sa prezinte si raportul auditorului.  Astfel, auditarea proiectelor europene trebuie luata in calcul in managementul fiecarui proiect.  Expertii D & C CONTA efectueaza si conduc multiple misiuni de contabilitate si salarizare a proiectelor europene, expertiza contabila in cadrul proiectelor europene, precum si de auditare a proiectelor europene. De asemenea, manualul de politici si proceduri contabile aferent proiectelor europene reprezinta o cerinta obligatorie, iar experienta noastra in cadrul proiectelor europene (responsabil financiar, contabil, expert contabil, auditor) ne permite sa cunoastem toate aspectele relevante necesare unor implementari cu succes din punct de vedere financiar-contabil.
« Inapoi
 

Pentru a afla ultimele noutati fiscale si a va tine la curent cu ce am mai realizat, abonati-va la newsletter-ul nostru.


Sunt de acord sa primesc e-mailuri din partea D & C CONTA.